Ghid – Diferite tipuri de piele

Ghid – Diferite tipuri de piele

Piele de vițel

Acesta este de departe cel mai comun tip de piele folosit la pantofii de calitate superioară. Motivul este că pielea de vițel este moale, suplă și durabilă. Pielea provine de la animale care sunt de regulă sub un an, dar această limită a fost depășită de-a lungul deceniilor. Cu câțiva ani în urmă, doar pieile de la animale cu mai puțin de șase luni erau numite piele de vițel (în zilele noastre pieile de la animale mai tinere poartă adesea numele de babycalf și în general provin din Noua Zeelandă).

Pielea de vițel este standard în majoritatea pantofilor de calitate. Pielea netedă de vițel integrală poate fi recunoscută după porii săi fini.

Toată pielea de la bovine (și practic toată pielea de la alte animale, de asemenea) utilizată în fabricarea de încălțăminte și îmbrăcăminte este un produs secundar din producția de alimente. Pielea de vițel cu granulație integrală crom este foarte ușor de lustruit cu cremă de pantofi. Dacă partea de granulație este șlefuită, devine nubuc, dacă partea de carne este șlefuită, devine piele de căprioară.

Piele de vacă și bou

Pieile de vacă și bou sunt mai groase și mai rezistente decât pielea de vițel. Este mai dificil să găsești piei perfecte de la animalele adulte, deoarece acestea au trăit mai mult și au fost expuse la mai mulți factori externi, așa că sunt adesea folosite, de exemplu, pentru cizme mai dure sau pentru pantofi mai ieftini.

Piele de cal

Tip de piele durabil, în care partea din față este mai subțire și este folosită în principal pentru jachete sau accesorii, în timp ce benzile (partea mijlocie a spatelui) și spatele au proprietăți similare cu pielea de vacă, dar în care structura porilor este diferită, ceea ce duce în mod normal la o textură diferită.

Cel mai cunoscut tip de piele de cal folosit la încălțăminte este cordovan, unde membrana musculară, coaja, sub pielea crupei este tăbăcită într-un mod special (cordovanul este o piele întoarsă pe dos spre exterior, deci face parte și din zona granulației). Foarte rezistent, nu se șifonează dar capătăcutele caracteristice și suprafața densă lucioasă.

Piele de porc

Acest material a devenit mai comun în încălțăminte în ultimii ani, deoarece noua tehnologie a făcut mai ușor și mai ieftin să se bronzeze cu crom. Moale și suplă, ușor de vopsit, relativ subțire, ceea ce înseamnă că este mai comună pentru pantofii de damă, dar se găsește și la pantofii pentru bărbați.

Piele de crocodil și aligator

În principal, burta și părțile laterale ale crocodililor și aligatorilor sunt folosite, unde pielea este moale și flexibilă. Atât crocodilii, cât și aligatorii sunt specii pe cale de dispariție, dar au cunoscut o creștere sănătoasă după intrarea în vigoare a CITES (Convenția privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatice pe cale de dispariție) în anii 70.

Pielea de crocodil folosită la pantofi și accesorii provine în general doar de la animale crescute în ferme certificate, în principal în Australia, Asia și Africa de Sud. Un tip de piele scump, care este probabil tipul de piele cel mai asociat cu luxul.

Piele de caiman

Similar cu pielea de crocodil și aligator în multe privințe, dar este de o calitate mai slabă și are mai multe șanse să dezvolte mici crăpături, prin urmare mai ieftină și nu la fel de frecventă printre pantofii de calitate precum crocodilul și aligatorul.

Piele de struț

Piele moale și suplă, care are un caracter deosebit cu creste circulare unde obișnuiau să se așeze penele de struț. Pantofii din piele de struț sunt confortabili, deoarece pielea moale se mulează bine pe picior și respiră foarte bine. Pieile de struț provin de la animale crescute în ferme speciale. Nu sunt atât de scumpe și pot fi găsite la prețuri relativ rezonabile.

Piele de pisica de mare

Piele foarte tare și durabilă, cu care este dificil de lucrat și, prin urmare, pantofii depiele de pisica de maresunt de obicei realizate ca tăieturi întregi sau modele cu puține părți diferite. Când este cusută, trebuie făcută între „perle”, deoarece altfel acul se rupe. Scump, atât din cauza măiestriei necesare pentru a face pantofi din acest material, cât și pentru că este foarte rar.

Piele de cangur

Amintește relativ de pielea de bovine, dar mai subțire și cu un finisaj diferit care este mai moale și mai fin înainte de a fi presat neted și care de obicei se încrețește mult. Deoarece este o piele durabilă, poate fi folosită pentru cizme confortabile.

Piele de șopârlă

Are aspect și caracteristici ușor diferite în funcție de tipul de șopârlă din care provine, dar în general este o piele puțin mai delicată și, deoarece șopârlele sunt destul de mici, adesea este nevoie de piei de la mai multe animale pentru a face o pereche de pantofi.

 Piele de căprioară

Piele foarte moale, atât de moale încât pantofii nu sunt prea des fabricați din ea și materialul este mai potrivit pentru mănuși, de exemplu, dar există și excepții. Fie pielea mai dură este folosită ca și căptușeală pentru a oferi stabilitate pantofilor cu piele de căprioară, fie se fac, de exemplupantofii moi, precum mocasinii belgieni, pentru care pielea de căprioară este un material perfect.

Piele de ren

Similar cu pielea de căprioară, renii sunt, în esență, același tip de animal, dar care trăiesc mai în nord, ceea ce înseamnă că rezistă la un mediu mai dur, cu mult frig etc. Majoritatea pielii de ren folosite pentru pantofi provine din Rusia.

Piele de pecari

Pielea pecarului, sau javelina, este asemănătoare cu pielea de căprioară, o piele foarte moale care este de obicei folosită pentru mănuși, dar poate fi utilizată și pentru a face pantofi. Este foarte rezistentă la uzură, ceea ce o face o alegere bună, de exemplu, pentru partea de sus a cizmelor și alte piese similare. Are fibre atât de rare încât este practic imposibil să fie lustruită.

Piele de capră

Piele subțire și delicată, cea mai potrivită pentru pantofii de damă sau pantofii de vară. De asemenea, folosită în mod obișnuit ca și căptușeală.

Piele de rechin

Pielea de rechin este foarte rezistentă, rară și, prin urmare, scumpă. Este aproape ca o armură pentru picioarele tale.

All comments

Leave a Reply

Produs adaugat pentru comparare.